Domainrekordok – leírás, hozzáadás, szerkesztés


Bevezetés – általános információk a domainrekordokról

A domainrekordok lehetővé teszik a „domainforgalom” konfigurálását. Minden alkalommal, amikor egy Internet-felhasználó megnyitja a weboldalt, vagy amikor e-mailt küld vagy fogad a domain címével, vagy ha egyéb szolgáltatásokat használ, például ftp vagy ssh, akkor domainforgalmat generál.

Minden domain alapértelmezett konfigurációval rendelkezik, ami azt jelenti, hogy minden domain számára rekordokat hoz létre a redszer. A domain rekordokat a DNS szerver zónában mentjük el. Felvehető és szerkeszthető domainrekordok:

A nyilvántartások leírása

 • IP-cím (A) – Az A-rekord 32 bites IPv4-címet rendel a domainjéhez. Ennek a rekordnak köszönhetően a megadott IP-cím alatt például a webhelye látható lesz, és az e-mail támogatásra kerül *, vagyis a domain összes forgalmát átirányítja a megadott IP-címre.
  Alapértelmezés szerint egy A rekord jön létre, amikor a domainjét a szerverhez rendeli az ionos.hu alkalmazásban. A domain A rekordját csak a „Domain configuration” űrlapon konfigurálhatja.
  FONTOS! Egy domainnek csak egy A rekordja lehet. Az ionos.hu Ügyfélpanelen nem lehet egy IP-címet több IP-címre átirányítani. Egy domain több IP-címre való átirányítása dedikált szerveren lehetséges, például a Kör-robin DNS használatával, Terheléselosztás.
  Több A rekordot is létrehozhat, de csak a domain aldomainjeire (minden aldomainre külön).
  * FONTOS! Tegyük fel, hogy a domaint a szerverhez rendelték az ionos.hu. Ha a domaint külső IP-címre irányítja, ne feledje, hogy a tartomány MX rekordját alapértelmezés szerint „hosting123456.online.pro” -ra állítja. Ez azt jelenti, hogy az e-maileket továbbra is az ionos.hu kiszolgáló fogja kiszolgálni. A domain címen lévő weboldal a megadott IP-címről fog megjelenni. Ha átirányítani szeretné a leveleket egy külső szerverre, írja be annak címét (például „mail.another_server.hu”) a „Levél továbbítás (host)” mezőbe. További információ erről a címről.

  A levélforgalom átirányításával kapcsolatos további információkért lásd az alábbi MX-rekord leírást. Kiválasztott szolgáltatások esetén lehetetlen az A rekordot használó tartományt ezen szolgáltatások IP-címére irányítani, mivel a felsorolt ​​szolgáltatásoknak nincs egyedi IP-címe.
 • IPv6 cím (AAAA) – Az AAAA rekord 128 bites IPv6 címet rendel a domainjéhez. Ez a rekord felel ugyanazért, mint az A rekord, azzal a különbséggel, hogy korszerűbb protokollt használ (IP 6. verzió).
  Jelenleg nem szükséges ezt a rekordot létrehozni, de a jövőben az IPv6 eltávolítja az IPv4-et a használatból, tehát most létre kell hoznia ezt a rekordot. Ezért az ionos.hu automatikusan létrehozza ezt a rekordot, amikor tartományt rendel hozzá egy szerverhez az ionos.hu-ban.
  Az IPv6 (AAAA) rekordról további információt az RFC 1886 tartalmaz.
 • E-mail szerver (MX) cím – Az MX rekord használatával az e-mail forgalmat átirányíthatja egy másik külső szerverre, amely átveheti (ideiglenesen vagy véglegesen) az e-mail forgalmat a domainjén. Ezt a rekordot akkor használja, amikor elindítja a saját e-mail szervert. Alapértelmezés szerint MX rekord jön létre, amikor a domainjét a szerverhez rendeli az ionos.hu alkalmazásban. A domain MX rekordját csak a „Domain configuration” űrlapon konfigurálhatja. További információkért kérjük, látogasson el erre a címre.
  Csak egy MX rekord létezhet egy tartományon. Készíthet azonban több MX rekordot is, de csak a domain aldomaineire (minden aldomainre külön).
  FONTOS! Csak akkor, ha a domainjét a szerverhez rendelték az ionos.hu-ban, az MX-rekord lehetővé teszi, hogy továbbítsa leveleit egy külső szerverre (az ionos.hu kivételével).
  • A „Levélküldés (e-mail cím)” mezőbe csak egy e-mail címet adhat meg, pl. john@domain.hu.
  • A „Mail forwarding (host)” mezőbe a gazdagép nevét írhatja be a következő formában: „anothermail.hu” vagy „anothermail.hu/anothermail1.hu” vagy „anothermail.hu/anothermail1.hu/anothermail2.hu”.
 • DNS szerver címe (NS) – Ez a rekord hozzárendeli a domain címet a DNS névkiszolgálókhoz. Alapértelmezés szerint NS rekord kerül létrehozásra, amikor domainjét a szerverhez rendeli az ionos.hu alkalmazásban. A tartomány NS NS rekordját csak a „Domain configuration” űrlapon konfigurálhatja.
  Csak egy NS-rekord létezhet egy domainhez. Több NS-rekordot is létrehozhat, de csak a domain aldomainjeire (minden aldomainre külön).
  Az NS rekord lehetővé teszi továbbá a forgalom irányítását az aldomainből (például sklep.oma domain.pl) az ionos.hu-tól eltérő DNS-kiszolgálókra, például a „dns.anotherserver.hu” és a „dns2.anotherserver.hu”. Ez a konfiguráció azt eredményezi, hogy csak az aldomainben lévő forgalmat delegálják a kiszolgálóra egy másik operátor számára. A fő domain (pl. „Saját domain.hu”) továbbra is az ionos.hu DNS-kiszolgálókra mutat. Ennek köszönhetően az aldomainjét a külső szerver rendszergazdái függetlenül kezelhetik, és a „saját domain.hu” fő domain beállításai nem változnak.
  Példa: Ön a „saját domain.hu” domain tulajdonosa. Ezt a domaint az ionos.hu DNS-kiszolgálók tárolják. Eközben az áruház weboldala más szerveren található. Azt szeretné, ha áruházának weboldala megjelenne a „bolt.sajatdomain.hu” webhelyen. Ennek érdekében a „bolt.sajatdomain.hu” aldomaint delegálni kell egy NS-rekord hozzáadásával a külső operátor DNS-kiszolgálóira, például „dns.masszerver.hu” és „dns1.masszerver.hu”.
 • Másik gazdagép aliasa (CNAME) – Lehetővé teszi a tartomány A rekordja aliasának (alternatív név) meghatározását.
  Példa: Ha két domainje van: „sajátdomain.com” és „egyebdomain.hu”, akkor beállíthatja a CNAME rekordot úgy, hogy az „egyebdomain.hu” a „sajátdomain.hu”-ra mutasson, azaz nem számít, hogy a felhasználó melyik címet adja meg a böngészőben, mert mindig ugyanaz a weboldal nyílik meg.
  Ez a rekord nagyon jó megoldás az úgynevezett helyettesítő karakterrekordok létrehozáshoz olyan aldomainek esetében, amelyekből sok van, és IP-jeik ismétlődnek.
 • Fordított cím (PTR) – Az ilyen típusú rekord az úgynevezett Fordított DNS (revDNS) támogatására szolgál, azaz az IP-címek (például 212.127.23.31) fordítása a domain nevekre (pl. „sajátdomain.hu”), más néven fordított keresés. Egyes levelezőkiszolgálók ellenőrzik a revDNS bejegyzést a DNS-nek való megfelelés szempontjából, és inkompatibilitások esetén elutasítják a kapcsolatot a „4.7.1 Ügyfél host elutasítva: nem találja a gazdagép nevét” üzenettel.
  FONTOS! A domain PTR-rekordjának létrehozásához vegye fel a kapcsolatot az IP-cím szolgáltatójával, amelyre a domainjét irányítja. Például, ha a domaint az „IP-címre” irányítja: „212.85.96.1”, akkor egy PTR-rekord létrehozásához forduljon az adminisztrátorhoz, aki megadja ezt az IP-címet.
  FONTOS! Ha a domain a szerver IP-címéhez vezet az ionos.hu alkalmazásban, akkor meg tudja változtatni az revDNS-t az ilyen IP-címre. PTR-rekord létrehozása az ionos.hu IP-címére irányított domainhez akkor lehetséges, ha egyedi kiszolgálón van egyedi IP-címe. A revDNS megváltoztatásához jelentkezzen be az ionos.hu -> Szolgáltatások -> Tárhely -> Beállítások adminisztrációs paneljére. Írja be saját PTR-rekordját a domain névvel.
 • Szövegmező (TXT) – lehetővé teszi bármilyen szöveg csatolását a domainrekordhoz. Használható a Sender Policy Framework (SPF) specifikációjának végrehajtására is. Ezt a rekordot gyakran használják a domain tulajdonjogának igazolására a Google-alkalmazásokban. A TXT-rekord létrehozása nem zavarja az aktuális levéláramlást, és nem befolyásolja más meglévő szolgáltatásokat.
 • Szolgáltatásrekord (SRV) – lehetővé teszi, hogy több információt írjon be a szolgáltatásról – nem csak az IP-címet. Megadható például a portszám, amelyen egy adott szolgáltatás működik, vagy a prioritás, valamint az adott bejegyzés súlya. Az SRV rekord gyakran használatos a Jabber szolgáltatás (XMPP) konfigurálására a saját domainjén. Az SRV rekord lehetővé teszi, hogy megjelölje például a portszámot, amelyen egy adott szolgáltatás működik.

Internetes domain alacsony áron

Regisztrálja már ma saját címét az interneten. Még ha az Ön álmai domainjét már le is foglalták, az intelligens keresőmotorunk segítségével további lehetőségeket talál.


 • Hasznos volt a cikk?
 • IGEN   NEM
Keresés
Generic filters
Tylko dokładne dopasowania
Szukaj w tytułach
Szukaj w treści
Filter by Article Categories
Gyakori kérdések
Szolgáltatás regisztrációja
Ügyfélpanel
Települések
Domainek
Hosting
Automatikus telepítő
Adatbázis
FTP
E-mail
SSL tanúsítvány
Website Builder
eCommerce
Google Workspace
Office 365
Biztonság
Tudásbázis
WordPress
vagy