Domain életciklusa – mikor lesz szabad a domain?


Minden domainnek saját életciklusa van, amely meghatározza a domain regisztráció pillanatát és az előfizetési időszak végét. Ezenkívül további időszakok is vannak a domain életében, például foglalási és lejárati időszakok. Bár ezek a mechanizmusok megváltoztak az elmúlt években, fontos információk lehetnek, ha úgy döntünk, hogy regisztrálunk egy domaint vagy visszaszerezzük azt.

A következő cikk elmagyarázza, mi a domain életciklusa, és mikor lesz szabad a domain újraregisztrációja. További eszközök, például a WhoIS adatbázis, segítenek a tartomány életciklusának elemzésében. Jelzi többek között, a regisztráció dátuma és az előfizetési időszak vége.

Bevezető

Az internetes tartományoknak megvan az életciklusuk, azaz a domain regisztrációjától a szabad nevek készletébe való visszatérésig eltelt idő. A domain életciklusa az adott tartományt kezelő registry szabályzatától függ (pl. .pl domaineknél ez a NASK). A tartomány életciklusa a tartomány típusától függ – például a .pl tartományok életciklusa eltér a globális domainek életciklusától, például a com.

Egy másik domain élettartamra példa lehet a .to domain, amely csak 2, 3, 5 vagy 10 éves időtartamra regisztrálható. A .eu kiterjesztésű domain esetében a karantén idő (azaz az az idő, amikor a domain nem működik, de az előfizető még fizethet érte) eltérő, és 40 nap.

Nemzeti domain .hu

Minden, a * .hu kiterjesztéssel végződő domainnek ugyanaz a domain életciklus-specifikációja, amelyet alább ismertetünk (pl. a „sajatdomain.org.hu” és a „sajatdomain.hu” ugyanazzal az életciklussal rendelkezik).

  • Domain regisztrációja – A domain kifizetésével kezdődik, 365 napig tart
  • Hosszabbítás hiánya – a 365 nap elteltével a domain ki lesz kapcsolva, Az újabb aktíválása a domain kifizetése után történik.
  • Karantén: – 365 nap elteltével a domain továbbra is fizetendő a következő 30 napban. A 31. napon a domain visszatér a szabad nevek készletébe

Ha a domaint kifizették és az érvényességi idő lejárt, és a felhasználó lemond a szolgáltatásról (nem fizet a domain érvényességének megújításáért), akkor 30 napos karantén után lehet újra regisztrálni a domaint. Fizethet a karanténba helyezett domainért (az érvényességi időszak lejártától számított 30 nap), hogy újra üzembe helyezze azt. Kattintson ide, ha többet szeretne megtudni a domainért való fizetésről az érvényességi időszak lejárta után.

FONTOS! A domain regisztráció a fizetés után történik. Addig a domain még regisztrálva lehet, például más szolgáltatónál. A domainnek nincs foglalási időszaka, ami csak annak a személynek/szervezetnek garantálja a rendelkezésre állást, aki felvette a domaint a panelbe, de nem fizetett érte. Ha szeretne domaint regisztrálni és tulajdonosává válni, a megrendelés feladása után azonnal fizesse ki a domaint.

Glob’lis Domain (.com, .net, .org, .biz, .info)

FONTOS! Kattintson ide, ha egy lejárt globális domaint szeretne kiterjeszteni. Ne feledje, hogy a globális domainek esetében normál áron meghosszabbíthatja azokat a domain lejártát követő 34. napig. A domain lejárati dátumától számított 35 nap elteltével a domain újraaktiválásáért/visszaállításáért további díjat számítunk fel.

Európai domain .eu

Az európai domainek esetében életciklusuk frissítését 2014.09.15-én vezették be. Az új szabályok szerint a 2014. 09. 15. után bejegyzett európai domainek a regisztráció dátumától számított egy évre ugyanúgy lejárnak, nem pedig a naptári hónap végén, mint korábban. A domain lejárta után az ún karantén (40 nap), amely alatt további díjat kell fizetnie a helyreállításáért (ezért javasoljuk az európai domainek időben történő fizetését).

Példa: 2014. október 20-án 1 éves időtartamra regisztrált .eu domain, 2015. október 20-án lejár (ha nem hosszabbítják meg). A domain lejárta után a domain az ún karanténba 40 napig. Csak e 40 nap elteltével kerül vissza a domain az szabad nevek közé.
FONTOS! Amikor a domain lejár, további díj kerül felszámításra a domain újraaktiválásáért/visszaállításáért.

Internetes domain alacsony áron

Regisztrálja már ma saját címét az interneten. Még ha az Ön álmai domainjét már le is foglalták, az intelligens keresőmotorunk segítségével további lehetőségeket talál.


  • Hasznos volt a cikk?
  • IGEN   NEM
Generic filters
Tylko dokładne dopasowania
Szukaj w tytułach
Szukaj w treści
Filter by Article Categories
Gyakori kérdések
Szolgáltatás regisztrációja
Ügyfélpanel
Települések
Domainek
Hosting
Automatikus telepítő
Adatbázis
FTP
E-mail
SSL tanúsítvány
Website Builder
eCommerce
Google Workspace
Office 365
Biztonság
Tudásbázis
WordPress
vagy