Mi a domain?

A domain lényegében weboldalhoz hozzárendelt webcím. Névből és kiterjesztésből áll. A név egyedi, tehát megtalálható az interneten.

TARTALOMJEGYZÉK

Melyek a domain típusok?

Mit kell figyelembe venni egy domain kiválasztásakor, mi lehet fontos? Név kiválasztásával választhat a sok kiterjesztés közül, például .pl, .org, .com. Ez a működési területtől függ. Ha egy személy vagy cég azt akarja, hogy könnyen megkeressék a globális internetes forrásokban, akkor globális domaint kell választania.

Ez a kategória magában foglalja a következő kiterjesztéseket: .com (cégek), .info (információk), .edu (oktatás), .gov (kormány). Manapság a domainek megosztása szerződéses. Ez különösen nyilvánvaló az oldal.com példájában. Jelenleg az ilyen kiterjesztésű webhelyek univerzálisak és még általánosabbak, mint a nemzeti domainek. Az NTLD domainek is egyre népszerűbbek.

Melyek a nemzeti domainek? Mindegyik országhoz két betűből álló rövidítés van rendelve, pl. .pl Lengyelország, .be Belgium és .pe Peru. A domain nyilvántartásokkal foglalkozó NASK kutatóintézet statisztikái szerint az összes lengyel cím 67% -a a .pl kiterjesztésű név. Csak 16% -a funkcionális domain .com.pl kiterjesztéssel.

Ha webhelyét áruház, blog vagy más kiegészítő funkciókkal kívánja kibővíteni, akkor használja az aldomain létrehozásának lehetőségét. Ez egy internetes cím, amelyet a fő domain alatt hoztak létre. Ennek köszönhetően számos osztály kibontható.

Érdemes választani a regionális címet?

A globális hálózat növekvő oldalainak száma miatt érdemes-e csökkenteni a webhely elérhetőségét, és választani a közvetlen terület címe kiterjesztését? Ez jó megoldás a helyben működő vállalkozók számára.

Az a vásárló, aki beírja a „fizioterápiás Olsztyn” a keresőmotorba, könnyen megtalálja a keresési eredmények között egy olyan vállalkozást, amely az .olsztyn.pl regionális domaint használja. Ilyen címeken helyi szervezetek és intézmények weboldalait is megtalálhatja, például a pck.lodz.pl, muzeum.wloclawek.pl.

A regionális végződéssel rendelkező domének vásárlása szintén jó ötlet azoknak a vállalatoknak, amelyek az egész országban működnek, de tartományi városokban leányvállalatokkal rendelkeznek. Ha megvásárolja a firma.miasto.pl címet az összes fióktelephez, könnyebb megtalálni a weboldalt minden régió ügyfelének. Az összes lehetséges cím fenntartása megvédi a kiberkvászat ellen, azaz az ismert emberek vagy cégek internetes címeinek a kiválasztott cég nevével azonos regisztrálását és felfújt áron történő viszonteladása ellen. Ennek a jelenségnek a megelőzése a védjegy weboldalon való jogellenes felhasználása elleni védelem.

Mikor jár le a domain?

Minden címnek saját életciklusa van, amelyet a domain regisztrálásának pillanatától számítanak. Ez a ciklus attól függ, hogy ki kezeli-e az adott címet (az .pl domainek esetében ez a NASK foglalkozik), és hogy milyen kiterjesztésű. A domain megújításakor további díjat kell fizetni, amelyet egy nyilvántartás, például NASK számít fel. Ha nem hosszabbítja meg a domain érvényességét, akkor a rendeletekben meghatározott idő elteltével visszatér az ingyenes nevek készletébe. Akkor valaki más megvásárolhatja a címét.

Foglalt domain? Hogyan lehet visszavenni?

Ha a kiválasztott név foglalt, ellenőrizze annak elérhetőségét a domain-cserén. A ionos.hu-nél meg lehet vásárolni egy olyan domaint, amely ilyen csereből származik. Nem szabad félnie az ilyen megoldástól, mivel ez nem más mint kényelmes és ellenőrzött címek forgalma a másodlagos piacon. A megvásárolható címeket regisztrálják, ezért a cseréje mindkét fél számára garantálja a tranzakció biztonságát. A pénzeszközöket rendszerint letéti megbízással veszik át – Escrow. A ionos.hu webhelyen a domain transzfer folyamatát figyeljük, és a címet közvetlenül a webhely jelenlegi tulajdonosától vásároljuk meg a ionos.hu webhelyen.

  • Hasznos volt a cikk?
  • IGEN   NEM
Keresés
Generic filters
Tylko dokładne dopasowania
Szukaj w tytułach
Szukaj w treści
Filter by Article Categories
Gyakori kérdések
Szolgáltatás regisztrációja
Ügyfélpanel
Települések
Domainek
Hosting
Automatikus telepítő
Adatbázis
FTP
E-mail
SSL tanúsítvány
Website Builder
eCommerce
Google Workspace
Office 365
Biztonság
Tudásbázis
WordPress
vagy